Błędy jakie popełniamy przy blendowaniu zielonych koktajli.

News

O tym jak bardzo zdrowe są koktajle z zielonych warzyw nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, kto choć trochę interesuje się zdrową i urozmaiconą dietą. Są popularne na całym świecie i każdego dnia znajdują coraz więcej zwolenników.

Zielone koktajle, czyli green smoothies, to gigantyczna porcja witamin i minerałów, dodająca energii witalnej, a do tego pomaga w usunięciu niebezpiecznych dla zdrowia toksyn i metali ciężkich. Jednakże w celu zachowaniu ich najcenniejszych właściwości musimy uważać podczas ich przyrządzania i sporządzania, w czym pomoże nam przestrzeganie kilku zasad przedstawionych poniżej. Po pierwsze nie miksujmy zbyt dużej ilości wybranych produktów, ponieważ żołądek i inne części układu pokarmowego mogą tego nie przetrzymać i mocno się zbuntować. Przesadzając z ilością możemy sobie zaszkodzić, zatem korzystajmy z dobrodziejstw natury z umiarem.

Najlepiej łączyć z sobą różne składniki, np. rośliny liściaste i owoce (jeden lub dwa w zależności co nam smakuje), ewentualnie można doprawić do smaku różnorodnymi przyprawami, takimi jak imbir, cynamon, kurkuma. Wiele osób łączy także zielone koktajle z ziarnami i nasionami roślin, z których najbardziej popularne to młody jęczmień, nasiona chia, ziarna kakaowca). Przy przygotowaniu koktajli sprawdza się stara zasada, że najlepiej smakują proste przepisy bez żadnych udziwnień i zbędnych kombinacji. Kolejny błąd tradycyjnie powtarzany przez wiele osób, to ciągłe miksowanie tych samych składników zielonych roślin.

Tutaj najbardziej popularne są liście szpinaku, choć niekiedy do blendera wpada i jarmuż. Picie wciąż tego samego smaku szybko się nudzi i zniechęca do regularnego przygotowania koktajli, a ponadto w naszym organizmie osadza się nadmiar szczawianów, będące niebezpieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do wyboru mamy bardzo bogatą ofertę roślin zielonych z których bez problemów możemy przygotować pyszne koktajle, więc nie ograniczajmy naszej diety. Bardzo ważnym elementem podczas spożywania zielonego koktajlu jest czas kiedy go pijemy. Tutaj liczy się ile czasu upłynęło od ostatniego, bogatego posiłku, ponieważ będzie to miało wpływ na lepsze przyswojenie wartości odżywczych w nim zawartych.

kiedy najlepiej pic koktajle? Najlepszą porą na koktajle jest śniadanie, lub też odstęp 2 do 3 godzin po spożytym posiłku, wtedy nasz układ pokarmowy najlepiej przyswoi podane mu witaminy, enzymy i składniki mineralne. Unikajmy picia koktajli bezpośrednio po obiedzie lub sutej kolacji, ponieważ w takiej sytuacji warzywa i owoce nie będą w pełni strawione i mogą nam sfermentować w jelitach w połączeniu z mięsem czy nabiałem. Zwróćmy także uwagę na sposób i tempo wypijania green smoothies. Nie śpieszmy się, ponieważ wypijając jednym haustem, pomijamy etap mieszania płynu ze śliną, czyli ze enzymami jakie powinny być dostarczone do prawidłowego trawienia. W ten sposób składniki odżywcze nie mogą zostać strawione i przyswojone przez organizm. Najlepiej wypijać koktajl powoli, małymi łyczkami delektując się jego smakiem.