5 przepisów na świeżo wyciskane koktajle dla Twojej restauracji

News

Bonnie Mulligan

Lato chyli się ku końcowi, ale założymy się, że Twoi klienci nadal mają ochotę na coś sezonowego i orzeźwiającego, gdy siadają przy barze lub stoliku. Jeśli Twoja restauracja chce zaoferować coś pysznego i innego w swoim menu koktajli, kluczem do tego jest świeży sok owocowy. Oto pięć świeżych przepisów, które warto wypróbować.

Mojitos cytrynowo-truskawkowe
Oczywiście, klasyczne mojito z dodatkiem limonki to świetny sposób na wykorzystanie sokowirówek dla restauracji. Ale nie ma powodu, aby pozostać wiernym tradycji. Jeśli masz ochotę na coś nieco słodszego, możesz wybrać tę wersję.

W koktajlowym shakerze zmiksuj osiem plasterków cytryny z czterema całymi truskawkami i około 20 listkami świeżej mięty. Następnie dodać kruszony lód i osiem uncji dojrzałego rumu. Z cytryn wyciśnij tyle soku, aby uzyskać 3 uncje świeżego soku cytrynowego. Dodaj ten sok do mieszanki wraz z dwiema uncjami przygotowanego syropu z trzciny cukrowej lub nektaru z agawy. Dobrze wstrząśnij i przelej do szklanek wypełnionych lodem. Na koniec udekorować połówkami truskawek i gałązkami mięty.

Koktajl marchewkowy
Marchewka jest delikatnym składnikiem wielu przepisów barów sokowych, ale jej obecność w menu koktajlu może wywołać zdziwienie. Jednak naturalna słodycz tego warzywa doskonale nadaje się do tego orzeźwiającego (i dziwnego) napoju.

Aby przygotować sok marchwiowy i cytrynowy, należy użyć sokowirówki restauracyjnej. W shakerze z lodem zmieszaj trzy czwarte uncji szkockiej, trzy czwarte uncji mezcalu i jedną czwartą uncji Licor 43. Wraz z likierami dodaj jedną uncję soku z marchwi z pierwszego tłoczenia, trzy czwarte uncji świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pół uncji syropu z agawy. Wstrząsaj do schłodzenia i przelej na lód, a na koniec udekoruj kawałkiem marchewki.

Grejpfrutowy słony pies
Jeśli masz klienta, który nie lubi słodyczy, ale uwielbia pomarańczowy odcień w swoich napojach dla dorosłych, to jest to niezwykle świeża i prosta propozycja. Jest tak piękny jak letni zachód słońca, ale nie zawiera cukru, dzięki czemu jest mile widzianym dodatkiem do każdego menu.

Za pomocą sokowirówki wyciśnij jedną trzecią szklanki soku z czerwonych grejpfrutów. Wypełnij szklankę kruszonym lodem i dodaj sól morską do brzegów. Połączyć sok z dwiema łyżkami wódki. Wstrząśnij lub zamieszaj (wybór należy do sprzedawcy). Przelać do szklanki i udekorować plasterkiem grejpfruta.

Koktajl ananasowo-waniliowy
Jeśli ktoś ma ochotę na coś tropikalnego z lekkim kopem, nie może się pomylić z tym drinkiem. To połączenie smaków jest nie tylko pyszne, ale również korzystnie wpływa na zdrowie tych składników. Na przykład ośmiouncjowa porcja niesłodzonego soku ananasowego zawiera magnez, wapń i enzym o nazwie bromelaina, który ma właściwości przeciwzapalne. Oznacza to, że sok ten może dosłownie wyleczyć wszelkie dolegliwości! I chociaż korzyści zdrowotne płynące z picia soków są nieco większe niż te, które można uzyskać, pijąc jeden koktajl, dobrze jest wiedzieć, że wznosząc toast za zdrowie, można mieć to na myśli.

Z sokowirówek w restauracjach można uzyskać półtorej uncji soku ananasowego oraz półtorej uncji soku arbuzowego. Wlej te soki do shakera koktajlowego wypełnionego lodem, wraz z jedną uncją wódki i jednym lub dwoma plasterkami jalapeno. Wymieszaj składniki, dobrze wstrząśnij i przelej do szklanki z lodem. Jeśli Twój gość ma ochotę zarówno na ostre, jak i słodkie potrawy, ta propozycja z pewnością mu się spodoba.

Margarita z krwawej pomarańczy
Oryginalny napój OJ zawsze znajdzie swoje miejsce w barze, ale możesz go urozmaicić, wybierając zamiast niego krwistą pomarańczę. Ten przepełniony cytrusami koktajl jest idealnym dodatkiem do dań kuchni meksykańskiej lub równie dobrze sprawdza się samodzielnie.

Na początek natrzyj brzeg szklanki plasterkiem limonki i zanurz go w soli. Dodaj do shakera dwie uncje tequili, jedną uncję likieru triple sec, trzy uncje świeżego soku z pomarańczy, sok z jednej limonki oraz szczyptę cukru i dobrze wymieszaj. Wlej drink do szklanki z lodem i udekoruj go plasterkiem limonki.

Jak widać, sokowirówki dla restauracji mogą być używane nie tylko do napojów śniadaniowych. Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z nami już dziś.